In het Alzheimer Café van 7 april komt aan bod hoe je de biologische weerbaarheid tegen dementie kunt vergroten.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Deze vorm wordt gekenmerkt door samenklontering van bepaalde eiwitten in de hersencellen. Maar niet iedereen die deze ophoping van eiwitten heeft, krijgt uiteindelijk dementie. Wat kunnen we leren uit het onderzoek van de groep mensen die wél de eiwit-afwijking laat zien, maar tóch geen dementie krijgt?
Ongeveer een kwart van de mensen die het kenmerkende ziektebeeld Alzheimer dementie hebben, zijn als cognitief gezond te beschouwen. Deze mensen hebben kennelijk een weerbaarheid tegen de ziekteverschijnselen van Alzheimer. Ze lijken beschermd te zijn. Hoe werkt dat?
In het Roermondse Alzheimer Café is senior onderzoeker Willemijn Jansen te gast. Zij onderzoekt of ze die biologische kenmerken van weerbaarheid tegen Alzheimer kan vaststellen in hersenvloeistof. Daarnaast onderzoekt het Alzheimer Centrum Limburg of en in welke mate die weerbaarheid gerelateerd is aan leefstijlfactoren zoals beweging, dieet, sociale en cognitieve activiteiten. Want aan je leefstijl kun je wat doen. Hoe je weerbaarder kunt worden, komt zeker ook aan de orde.
Willemijn weet wetenschap enthousiast en begrijpelijk te vertalen in praktische handvaten en was al vaak te gast in fora, Alzheimer Café’s en op de NPO-radio.
Het Alzheimer Café van maandag 7 april vindt plaats in de Graasj, Knevelsgraafstraat 21 in Roermond. Het is een betrouwbare en gezellige bijeenkomst om met elkaar over dementie te spreken. Aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). Er is genoeg parkeerruimte achter de slagboom naast de Graasj en ook het (bus)station is vlakbij. De toegang is gratis en aanmelding is niet nodig.
Mail voor meer informatie naar alzheimercafe.roermond@alzheimervrijwilligers.nl of bel (0475) 32 74 32.