Bij de inspiratiesessie op 2 juni 2022 in ’t Paradies waren 36 personen aanwezig: professionals, vrijwilligers, mantelzorgers en mensen met dementie.
Na het welkom door Kitty Bruinsma (Alzheimer Midden-Limburg) en het openingswoord van wethouder Marianne Smitsmans, nam Hugo van Waarde (Tao of Care) ons mee in de visie Sociale Benadering Dementie. Vervolgens vertelde een echtpaar wat dementie betekent in het dagelijks leven. De aanwezigen gingen zelf in gesprek aan de hand van enkele stellingen.
Enkele punten die naar voren kwamen:
- Als iemand je hulp aanbiedt: maak het concreet. Waar kun je hulp bij gebruiken en wat kan de ander doen. Maak concreet wat gedaan wordt en wanneer. Voorbeelden: vuilnisbak buiten zetten, boodschappen doen, wandelen met persoon met dementie, koken.
- Het is fijn als de hulp gestructureerd is; elke week. Dat geeft rust en duidelijkheid.
- Het is ook toelaten van hulp en ondersteuning; naarmate je het eerder toelaat, is het ook gewoon voor degene waar je de zorg voor hebt dat er anderen zijn die iets kunnen betekenen.
- Zorg ook voor aandacht/ondersteuning voor naasten bij/na opname en overlijden; het is zo’n intensief en emotioneel proces dat vooral dan ook behoefte is aan ondersteuning.
- Begrip en aandacht door de omgeving, dat mensen met dementie gezien worden als mens en niet de ziekte voorop staat, geldt ook voor mensen met andere ziektes/beperkingen. Een mens is zoveel meer dan zijn/haar ziekte.
- Een mantelzorger is meer dan de partner van… of de dochter van..; is muzikant, vader, moeder, zus, buurvrouw, sporter etc.
- Voor vragen over de Sociale Benadering Dementie (SBD) of contact met het SBD-team: mail met socialebenadering@roermond.nl.