Wanneer het gedrag van iemand met dementie minder voorspelbaar wordt en veel last gaat opleveren, gaat het wringen met zijn of haar omgeving. In het Roermondse Alzheimercafé van 6 februari gaat over hoe de omgang is tussen mantelzorger en de persoon met dementie, als het moeilijk wordt. Hoe moet je reageren op achterdocht, inactiviteit of misschien zelfs agressie? Wanneer ga je hulp inschakelen en wie dan?
Dementie is een geleidelijk proces. In het begin helpt misschien een lichte correctie. In een latere fase is de confrontatie met klaarblijkelijke fouten pijnlijk voor de persoon met dementie maar ook voor zijn of haar omgeving. In het Alzheimer Café gaat het over de veranderingen die optreden bij een verder voortschrijdende dementie en hoe de persoon met dementie en iedereen om hem of haar heen die ervaart. Wat maakt u zelf als mantelzorger mee? Hoe ervaart iemand met dementie wat er daardoor allemaal gebeurt? Wordt hij of zij redeloos boos? Achterdochtig misschien? Misschien wel ontremd wat betreft eten, praten, seksuele wensen etc. Of juist zo apathisch, dat zijn of haar omgeving er gek van wordt?
Yvonne van Zutphen, verpleegkundig specialist van MET ggz, heeft decennia ervaring met mensen met dementie in alle fasen. Zij kan veel tips geven en gaat graag in gesprek met mensen die ervaring hebben met dementie of er meer over willen weten.
Het Alzheimercafé op maandag 6 februari vindt plaats in de Graasj, Knevelsgraafstraat 21 in Roermond. Het is een betrouwbare en gezellige setting om met elkaar over dementie te spreken. Aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.15 uur). Er is genoeg parkeerruimte achter de slagboom naast de Graasj en ook het (bus)station is vlak bij. De toegang is gratis en aanmelding is niet nodig.
Mail voor meer informatie naar alzheimercafe.roermond@alzheimervrijwilligers.nl of bel (0475) 32 74 32.