Op 20 september organiseerde Dementievriendelijk Roermond het symposium “Dementievriendelijk: dat doen we samen!” Ruim 200 deelnemers bezochten deze bijeenkomst.
De grote zaal is snel gevuld, er moeten stoelen worden bijgezet. De deelnemers hebben uiteenlopende achtergronden: mensen met dementie en hun naasten, zorgprofessionals, wetenschappers, beleidsmakers en wethouders. Ze komen niet alleen uit Roermond, maar uit het hele land. Sommige deelnemers geven aan dat door de opkomst en het programma zeker geen sprake is van een ‘mini’-symposium.
Opening
Wethouder Marianne Smitsmans opent het symposium. Daarbij overhandigt zij ook de Hygiea-trofee aan de consulenten van Hulp bij Dementie. Deze trofee hoort bij de Vorsorgepreis, die Dementievriendelijk Roermond begin 2018 won.
Presentatie Frans Verhey
In zijn presentatie gaat Frans Verhey in op het voorkomen van dementie. Hij doet een oproep om een gezonde leefstijl te hanteren, waardoor mogelijk de kans op dementie met 30% afneemt. Maar als de diagnose eenmaal is gesteld, is zijn advies om deze te accepteren en je leven hierop aan te passen. Bekijk de presentatie (pdf).
Presentatie Anne-Mei The
Aan de hand van filmpjes en foto’s laat Anne-Mei The zien wat de impact is van dementie. Zo geven mensen met dementie aan dat het vreselijk is dat de omgeving niet meer met hen praat. Er is veel stil verdriet achter de voordeur. Je raakt degene kwijt met wie je alles deelt, ook al is hij of zij er nog wel. Bekijk de lezing (pdf) en een deel van de presentatie (pdf).
Anne-Mei signaleert dat er veel wordt geïnvesteerd in medical trials rondom dementie, maar nauwelijks in social trials. In een reactie geeft wethouder Marianne Smitsmans aan dat de gemeente Roermond onderzoekt of er mogelijkheden zijn om deel te nemen aan een social trial.
Workshop “Wat wil ik, nu ik dementie heb?”
Met veel muziekinstrumenten spreken Liesbeth van den Essen en Koos van Vugt met zo’n vijftien mensen met dementie over hun wensen en behoeften: dat ik zo thuis mag blijven zingen, dat iedereen gewoon blijft doen, dat mensen respect voor mij blijven houden, dat ik niet te veel last voor anderen veroorzaak, dat ik niet te veel hoef te lijden.
Samen beleven de deelnemers de positieve werking van muziek. Ze worden er vrolijk van.
Workshop “Online management voor mantelzorgers”
Elles Douven en Liselot Kerpershoek gaan dieper in op ‘Partner in Balans’. Dit is een hulpmiddel voor online zelfmanagement voor mantelzorgers van mensen met geheugenklachten/dementie. Bekijk de presentatie (pdf).
Workshop “Wij Mantelzorgers Roermond”
Zo’n vijftig deelnemers luisteren naar Piet Jereskes en Ria Schlepers die vertellen over de community ‘Wij Mantelzorgers Roermond’ en over het contact maken met naasten met dementie. Door dementie verandert dat contact. De taal die we gebruiken voldoet niet meer als vanouds. Er is een andere taal nodig en er zijn andere vormen nodig om contact te hebben. In de workshop maken de deelnemers daar kennis mee.
Workshop “Sociale benadering in de praktijk”
Twee keer zestig deelnemers luisteren aandachtig naar de presentatie van Carolien van Leussen en stellen haar vragen. Carolien maakt hen bewust van de impact van dementie. Zo moeten zij bij de dia ‘het even puzzelen’ aangeven waar ze plezier van krijgen, bijvoorbeeld wandelen, lekker eten of fietsen. Vervolgens worden willekeurig vijf dingen weggestreept: dit gebeurt bij mensen met dementie. Bekijk de presentatie (pdf).
Workshop “Dementievriendelijk, hoe doe je dat?”
Marianne Smitsmans en Betty Wilms laten aan de hand van een tijdlijn zien welke keuzes er gemaakt zijn rondom Dementievriendelijk Roermond. Dit roept enthousiaste reacties op. “Kunnen wij dat ook?” vragen deelnemers uit andere gemeenten.
Afsluiting
Maud Wilms zingt een muzikale samenvatting van de bijeenkomst. Velen zijn tot tranen toe bewogen. Bekijk de tekst van het lied (pdf) en de vlog van Maud.
Dit vormt de afsluiting van een geslaagd symposium, met veel positieve reacties. Veel deelnemers zijn zo enthousiast dat zij in hun omgeving ook willen werken aan een dementievriendelijke samenleving.
Evaluatie
Ter plekke vullen circa honderd deelnemers een evaluatieformulier in. Het overgrote merendeel is positief tot zeer positief over het symposium.
Allen zijn positief over de opening door Marianne Smitsmans. Bijna iedereen vindt de presentatie van Frans Verhey interessant en voor 2/3 van de invullers heeft het nieuwe inzichten gebracht. Ook de presentatie van Anne-Mei The vindt praktisch iedereen interessant en 85% heeft hierdoor nieuwe inzichten gekregen. De workshop Wij Mantelzorgers Roermond geeft voor 90% van de 19 invullers voldoende informatie. Vrijwel alle 66 invullers zijn door de workshop Sociale benadering overtuigd geraakt van de noodzaak van zo’n benadering. En de workshop Dementievriendelijk, hoe doe je dat? levert voor 37 van de 42 invullers nieuwe ideeën op.
De meeste foto’s in dit bericht zijn gemaakt door Pim Ermers.